Ik zweet de hut uit

Deze morgen maken we als groep voor het eerst kennis met Lance, een innemend en mooi persoon die onze zweethut ceremonie zal begeleiden… Met een typisch maar vooral mooi Engels-Zuid-Afrikaans accent praat hij ons in de Lavvu bij over de ceremonie die vandaag aanstaande is. Voor de meeste (inclusief mijzelf) is het de eerste keer dat ze aan een ceremonie als deze deelnemen.. Lance is al enkele decennia in de leer bij Native Americans voor het leiden en begeleiden van traditionele zweethut ceremonies, onder meer bij de Lakota Indianen.

We zullen als groep het brandhout voor de Sweat Lodge verzamelen, en daarnaast ook de stenen die als “grandfathers” dienen. Deze zullen in het vuur vanavond worden verhit om roodgloeiend de lodge in te worden gebracht.

Voordat we daarmee starten, zetten we nog een visnet over de rivier uit. Lance heeft deze meegebracht. Gezien de eerdere magere vangsten is iedereen blij met deze extra kans op “vangst”. Torjus springt behendig over de losse stenen om aan de overkant van de rivier te komen, het is duidelijk dat hij hier vaker komt. Samen met Lance maak ik aan de walkant het net vast.. Lance legt mij vriendelijk een lus knoop uit, dit om het net goed te zekeren.. Hoewel ik zijn uitleg niet kan bijhouden, blijft ik vol toewijding kijken. Gewoon omdat hij het op een zo mooie en innemende manier met mij deelt… Ik denk in mijzelf;  “jij bent een bijzondere kerel Lance” en ja hier in de natuur is alles puurder!

De hele dag staat in het teken van de “Lodge”, het zoeken van hout en stenen is daarmee al een ritueel op zich.. Vooral het zoeken van grandfathers is bijzonder omdat we dit in totale stilte doen.. We praten een aantal uren niet, en komen allemaal in een oase van pure stilte terecht. De stenen hebben voor ieder een andere betekenis… Ik breng mijn gezin, gezondheid en business mee in de lodge via deze grandfathers.

Wanneer het einde van de dag begint te schemeren, start nu echt de ceremonie.. Iets wat ik niet snel meer zal vergeten.. Een primitieve sauna met kerels die wordt opgestookt tot de max! Torjus assisteert Lance, en brengt om de zoveel tijd een roodgloeiende grandfather in de pik donkere lodge.. Het is iets wat je moet ervaren… Het is heet, gezellig, te heet, luidruchtig, zweterig, emotioneel, oncomfortabel, misselijkmakend, adembenemend en af en toe even koel, als Lance water over de grandfathers en ons gooit…. Toegeven of overgeven is de sleutel merk ik vrij snel… laat ik daar nu net moeite mee hebben om de controle uit handen te geven..

Los van dit is het samen uitzitten van het ritueel een groeps-challenge… we doen het samen! Samen met een groep mannen die ik tot voor kort op straat zo voorbij zou lopen…Langzaam komen we tot de max van hitte in de lodge, ik lig met mijn gezicht in het gras gedrukt om nog een beetje frisse lucht uit het gras te snuiven.. het mag nu wel stoppen denk ik… Lance opent eindelijk de lodge en we gaan een voor een naar buiten…. Ik kies in de volledige duisternis koers naar het meer… waar ik in plons en de verkoeling vindt die ik al een tijdje zocht.. Met recht zweet ik de hut uit!