Dag 5 “Rust & Herstel”

Vandaag voelt zwaar, het nachtbraken heeft er duidelijk ingehakt. Ik begin de dag met dichtvallende oogluiken en probeer al knikkebollend toch de dag op te starten.

Er staat gelukkig niet veel op het programma, enkel rusten en herstellen. Doel is wel om zo efficiënt mogelijk  te rusten vandaag. Dit rusten moet tussen de bedrijven door. Het sporten is vroeg in de morgen iets te veel gevraagd, de kans is realistisch aanwezig dat ik vandaag in slaap van onder het hardlopen. Ik besluit dan ook om dit later op de dag te doen.

Mijn concentratie is nagenoeg nul, ik moet er echt mijn kop bij houden en knokken tegen de vermoeidheid. Dan toch maar eens serieus “powernappen” ik zal toch ergens rust en herstel vandaan moeten halen vandaag. Het lukt mij uiteindelijk om 20 minuten achtereenvolgend mijn ogen te sluiten. Slapen kun je het niet noemen, het is meer of je even aan de snel lader hangt. Na de powernap ben ik weer een stuk helderder, en pak  wat kleine werkzaamheden op.

tumblr_inline_mvjl86fGbF1r8jh35Na de middag ga ik naar het bos om mijn uurtje sport te pakken. Hoewel mijn lichaam doodmoe is, krijg ik wel een hoop energie terug van het sporten.

Thuis neem ik een douche die ik afsluit met een halve minuut enkel koud water. Het geeft opnieuw een extra boost in combinatie met het sporten.

In de middag werk ik nog redelijk productief aan verschillende zaken. Het telefoonverkeer ontloop ik vandaag, omdat ik het simpelweg niet kan bijhouden.

In de avond kan ik eigenlijk alleen nog maar aan een ding denken, en dat is mijn bed. Wanneer eindelijk het moment daar is val ik als een stuk beton in het matras en ben binnen enkele seconden volledig vertrokken..

Veel zwaarder zal het niet meer worden…..hoop ik..

 

 

 

Dag 4 “Buiten mijn comfort zone”

Vandaag wordt een bijzonder dag, of liever gezegd een bijzondere 36 uur. Want van slapen zal er niet veel komen vandaag. Om 5:00 stap ik weer vol goede moet uit bed, maar ik merk ook vandaag weer dat het mij moeite kost om het warme nest te verlaten.

comfort_zone

Vandaag kies ik er wederom voor om direct te gaan sporten om 5:10, dit is mij toch de afgelopen dagen het beste bevallen. Het is helder buiten en kan duidelijk van de sterrenhemel en maneschijn genieten tijdens mijn ochtend run. Ik kies voor een nieuwe route om ook de afwisseling er in te houden. Rond 5:50 ben ik weer thuis en pak voldaan een lekkere douche. Waarna ik snel door naar beneden moet,  omdat  iedereen weer naar een heerlijk ontbijtje uitziet, dat schijnt snel te wennen namelijk.

s’morgens komen opa & oma op de jongste passen. Samen drink ik twee koppen koffie met ze, wat ook mijn tax is voor de ochtend. Normaliter drink ik koffie aan de lopende band, maar deze week kies ik er bewust voor om op deze gewoonte te letten.

Rond 9:30 stap ik in de auto om naar mijn magazijn te rijden, zodat ik in alle rust geconcentreerd aan verschillende projecten kan werken.

Vandaag wordt er dus niet geslapen (en dat heb ik geweten) met als doel om alle achterstallige uitstel klusjes te klaren. Nu heb ik er nog wel een paar, en die kan ik niet allemaal vannacht afronden. Maar de meest urgente, prijzen voor de webshop maken pak ik vannacht aan.

Ook moet er vandaag een lastig telefoontje gepleegd worden, eentje waarvan je pijn in je buik krijgt als de kiestoon begint over te gaan. Met enige zenuwen en buikkrampen bel ik een oude zakenrelatie op, waarmee het laatste contact niet al te vlekkeloos was verlopen. Hierna was de business ook gestagneerd, en hebben daarna geen contact meer gehad. zonde

Nu even lekker door het “stof” om vanuit daar weer aan een gezonde verstandsverhouding te werken. Weer een zorg minder.

Het werken in de avond is voor mij niets nieuws, dat is eigenlijk de standaard. Ik merk wel dat mijn concentratie en productiviteit na 2:00 terug loopt. Maar dit zijn juist de momenten waarop je je moet herpakken en het gas nog even dieper moet intrappen, niet zeuren even doorgaan nu!

Om half vier begin ik het echt wat moeilijker te krijgen en besluit even de excel sheet te laten voor wat het is. Even iets actiefs doen anders van ik straks val ik nog van mijn stoel op de betonnen vloer. Ik besluit een zending te gaan inpakken en voorbereiden voor de vrijdagochtend. Hele aparte ervaring om zoiets in het holst van de nacht te gaan doen. Maar goed wat vandaag gedaan wordt hoeft morgen niet meer….

Om 5:00 doe ik het licht uit en stap weer in de auto terug naar huis. Iedereen ligt nog in volledige slaaptoestand als ik thuiskom, heel apart. Maar het duurt niet lang voordat ik toch opgemerkt wordt. Ik drink even een kop thee, en begin nu toch wel te merken dat ik wat uurtjes slaap heb overgeslagen. Alsof je een nacht hebt doorgehaald maar niet hebt gedronken, ook een heel aparte ervaring.

Wanneer de kinderen naar beneden stormen weet ik genoeg, dit gaat een “HELE” zware en lange dag worden……

 

 

Dag 3 “Time Management”

Vandaag verloopt de opstart wat minder gemakkelijk. Wanneer mijn telefoon begint te rinkelen om 5:00 doemt toch het bekende stemmetje op. Als vanouds vertelt de stem mij dat het ook heel erg lekker is om mij nog even om te draaien, en dat ik nog lekker een paar uurtjes kan blijven liggen. Mijn duim nijgt even naar de “snooze” knop, maar gelukkig weet ik mij snel te herpakken en stap toch mijn bed uit om 5:03.

Ik had dinsdagavond al besloten om het sporten op de woensdag later te doen. Omdat de woensdag in het teken staat van timemanagement zou dit geen probleem moeten zijn. Die sportsessie pas ik wel even ergens in mijn strakke schema vandaag. Ik trap de dag af met een warme douche en trek mijn beste kloffie aan, om de dag toch met een goed gevoel te starten.

Eenmaal beneden start ik de dag met het maken van een zorgvuldige planning. En dan niet enkel de planning voor vandaag maar ook voor de komende maanden. Zelfs een aantal taken voor het komende jaar zet ik op deze ochtend verankerd in mijn agenda. Werkelijk alles wat op dit moment in mijn hoofd zit, schrijf ik op en trechter ik op basis van urgentie in mijn to do list binnen mijn agenda. Alleen al deze actie geeft een gevoel van rust en controle. Het is weg uit mijn hoofd en staat nu zwart op wit in de planning. Nu is het enkel een kwestie van “niet uitstellen”

time-management-bannerIk merk op dat ik heel helder ben in de vroege ochtend, en dat het een goed moment is om een taak als deze uit te voeren. De bekende stoorzenders gaan ook vandaag weer uit zodat ik mijn focus op mijn eigen agenda kan houden, en niet continue gegijzeld wordt in de planning van anderen.

Wanneer de planning staat ontwaakt de rest van het huis en ik pas daarop mijn modus en focus aan. Een bliksemstart voor iedereen is het gevolg, we houden tijd over na het ontbijt vandaag.

De ochtend werk ik vanuit mijn magazijn, waar ik in alle rust kan werken zonder continue gestoord te worden. Hier zet ik de radio aan, iets wat ik 2 dagen niet gedaan heb, hier was ik vrij snel mee klaar. Het lijkt wel of er enkel negatieve berichten uit dat ding komen. Hoewel ik normaal gesproken graag mag luisteren en ook de actualiteiten volg, besluit ik vrij snel een relaxte playlist op te zetten zodat ik mij kan focussen op de positieve voortgang die ik vandaag wil realiseren.

Het afwerken van de gestelde doelen/taken verloopt voorspoedig. Vooral het niet lezen van email tussendoor draagt hier positief aan bij. Vaak bij het tussentijds lezen van email, ben ik snel afgeleid en soms zelfs vergeten wat ik voor het openen van de e-mail eigenlijk aan het doen was. Vanuit timemanagement oogpunt gezien dus geen heel efficiënte werkmethode.

Na de middag pak ik mijn uurtje sport, heerlijk midden op de dag wanneer de zon schijnt.Vandaag haal ik mijn mountainbike onder het stof vandaan welke zeker een jaar niet van zijn plaats is af geweest. Dit blijkt wel uit het feit dat beide banden plat waren en hoog nodig wat lucht konden gebruiken. Vervolgens fiets ik 17km volle bak inclusief het MTB parcours in het bos.

Na een goed uur kom ik moe maar voldaan weer thuis aan. Na het douchen nog snel de laatste taken afgerond, zodat ik daarna moe en voldaan kan genieten van een uiterst productieve dag.

In de avond werk ik nog even aan mijn blog, en besluit om vooral tijdig mijn bedje op te zoeken. Morgen gaan we de klok zonder te slapen rond werken, dus bijtanken kan even geen kwaad…..

 

 

 

 

 

Dag 2 “Modus & Focus”

Vandaag ga ik met mijn modus en focus aan de slag. Ik start ook vandaag weer in de sportmodus en knal om 5:05 op mijn hardloopschoenen weer de deur uit. Toch wel een aparte modus, helemaal alleen pikdonker door de natuur, enkel met een vaag zaklampje van mijn iPhone. Wel krijg ik van deze modus direct weer een adrenaline shot, het geeft mij een kick om op dit tijdstip in actie te komen.

Minimaal 2x moet de trainingssessie zwaarder zijn, dus vandaag schroef ik mijn loop tempo op en maak mijn ronde groter. Na driekwart van mijn training begin ik te voelen dat ik meer van mijn lichaam vraag dan normaal. Het laatste stuk moet ik mij echt mentaal focussen op mijn doel, het halen van de eindstreep. Die eindstreep probeer ik telkens voor ogen te houden, door deze focus scherp te houden loop ik de training succesvol uit. Met net zoals na elke andere training het heerlijke voldane gevoel als beloning.

Ook in mijn werkzaamheden pas ik modus en focus vandaag toe. Alle stoorzenders gaan uit. Vandaag werk ik mijn persoonlijke agenda af, en niet die van iemand anders. In mijn reguliere werk wordt ik constant tijdens mijn werkzaamheden gestoord door inkomende; telefoon, skype chats, email… etc. Vandaag reageer ik voor de verandering niet ad hoc, en gaat iedereen even in de wacht zodat ik in een productieve modus kan komen en de juiste focus en prioriteit aan de juiste zaken geef.

manifesto-focusVooral het uitschakelen van Skype bevalt direct erg goed. Even geen Aziatische vrienden die van alles willen verkopen. Dit is een blijvertje, Skype gaat alleen nog actief wanneer ik er zelf bij gebaat ben.

Echter het probleem verplaatst zich dan wel. Ze gaan bellen als ik niet online ben op Skype, en dat is taaltechnisch helemaal een drama. Later op een secuur gekozen moment lees ik mijn email uit en krijg vanuit mijn telefoniste meldingen dat er telefoontjes uit China komen. En nu wel met dat verschil dat ik mijn modus en focus de gehele dag heb kunnen inzetten voor belangrijke zaken.

Het is echt verrassend hoeveel werk je kunt verzetten wanneer je geheel niet gestoord wordt in je werkzaamheden. Ook vandaag heb ik weer heel veel efficiënte meters gemaakt, en dit eigenlijk simpelweg door stoorzenders te elimineren.

Zo simpel kan het zijn……

 

 

Dag 1 “Vaste gewoontes”

Daar gaan we dan, eerst even een klein uurtje hardlopen op de vroege morgen. De wekker ging weer ouderwets vroeg om 5.00. Het viel mij eigenlijk alles mee hoe gemakkelijk ik eruit sprong. Het voelde in ieder geval erg goed om vroeg op te staan. Het gaf mij het idee dat ik vandaag wat extra ruimte had om mee te spelen. Ruimte die ik goed kan gebruiken om thuis een bliksemstart te maken, want ik ben niet alleen op de wereld.

Vandaag draait eigenlijk alles om “vaste gewoontes” zowel positief als negatief. Mijn doel is om vandaag net even een stapje extra te doen op elk niveau. Kritisch de kleine gewoontes onder de loep nemen, en deze in positieve zin verbeteren.

Wanneer ik thuiskom is het nog muisstil in huis. Vrouw en kinderen liggen nog heerlijk in dromenland, dit terwijl de adrenaline van het hardlopen nog door mijn lichaam giert, heerlijk die energie! Omdat ik toch iets met die energie moet begin ik maar als een malle de vaatwasser uit te ruimen.

Daarna begin ik om 6:15 als de brandweer een heerlijk vers ontbijt voor iedereen klaar te maken. Normaal rol ik net altijd iets te laat uit bed, waarna we allemaal  moeten racen om op tijd ergens aan te komen. Een slechte gewoonte die hierbij aangepakt gaat worden. Vandaag een heerlijk relaxed ontbijt op de maandag zonder stress.

Nadat ik mijn twee jongste in de kleding heb gehesen en alle tassen zijn ingepakt, snellen we naar de kinderopvang. Normaal gesproken ga ik daarna direct door naar het bos om te lopen, maar dat had ik vanmorgen om 5:00 al gedaan 🙂

Depositphotos_6254666_m-1500x1004

Niet vooruit schuiven en hou je vast aan je plan “Eat that Frog”. Al enige tijd werk ik met een To Do list. Voor iedere dag maak ik een planning, op basis van prioriteit streep ik de taken af. Maar ik ben ook een kei in mijzelf structureel voor de gek te houden. Taken waar ik geen zin in heb, schuif ik rustig weken voor mij uit, net zolang dat ik er hoofdpijn van begin te krijgen.

Vandaag hou ik mijzelf niet voor de gek, en zet mijn eerste stappen en ben begonnen met puinruimen.

 • eindelijk maatwerkverpakkingen besteld
 • eindelijk die ene klant gebeld
 • eindelijk die defecte telefoon voor reparatie ingestuurd.
 • eindelijk afspraak gemaakt met ERP consultant
 • eindelijk die kabeltjes besteld
 • enz
 • enz enz

Hoewel ik een groot deel van de dag Frogs heb gegeten, viel er wel een hoop ballast van mijn schouders. Het is zoveel relaxter als je zaken direct afkaart, maar de “gewoonte” om telkens weer te schuiven is er altijd.

En nu volhouden….

In de avond begin ik wel wat moe te worden, normaal gesproken ga ik meestal na 00:00 pas naar boven. Maar vandaag ben ik blij als ik om 22:00 naar boven mag, de kop is eraf. In slaap komen is vandaag geen probleem, ik zet nog snel even de wekker op 5:00 en ben voordat ik het weet moe maar voldaan vertrokken.

 

 

 

 

 

Helweek 2015

En dan moet ik er toch echt aan geloven “de Helweek”. Bijna een jaar lang heb ik deze week voor mij uitgeschoven, omdat het telkens “niet uitkwam”. Er is namelijk altijd wel een excuus te verzinnen om iets niet te doen. Heerlijk de weg van de minste weerstand.

Eind 2014 maakt ik kennis met de Helweek, echt iets voor mij, een week vol gas je achterstallige werk opruimen, dagelijks sporten, vreselijk gezond eten en als klap op de vuurpijl nog een nachtje doorhalen. Omdat ik wel hou van een uitdaging sprak mij dit direct aan.

Erik Bertrand Larssen zegt er het volgende over:

De gouden regels van HELWEEK

 • Start maandagochtend en stop zondagavond
 • Sta elke ochtend om 5.00 uur op
 • Ga elke avond om 22.00 uur naar bed
 • Werk de hele week extreem hard. Wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw
 • Blijf trouw aan je plan
 • Wees bewust van je modus en focus
 • Wees je bewust van de verschillende rollen die je in de loop van een dag vervult en vervul ze met glans
 • Probeer de hele tijd blij,  positief en oplossingsgericht te zijn
 • Wees daadkrachtig en proactief
 • Neem weloverwogen, kwalitatieve rust
 • Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk
 • Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten
 • Gebruik geen sociale media onder werktijd
 • Beperk praatjes met collega’s tot een minimum
 • Train minstens één keer per dag, het lieftst ’s ochtends
 • Eet de hele week uitsluitend gezond
 • Laat de tv uit

Ik was dol enthousiast, en ging direct het boek lezen om mij goed voor te bereiden, want ja voorbereiden is het halve werk. Na het lezen van het boek was ik nog enthousiaster geworden. Dit duurde enkele weken, totdat het bekende uitstelgedrag weer naar boven kwam bij mij;  Ik doe dit later dit jaar, wanneer ik het wat rustiger heb. Nu even niet want dit en dat…… enz enz….VoorbereidingHet bleef dus bijna een jaar stil, en schoof mijn HELWEEK op de lange baan. Hoewel ik donders goed wist dat ik er wel degelijk baat bij zou hebben, bleef ik het voor mij uitschuiven. Totdat we deze zomer op vakantie waren, en ik het boek weer in mijn koffer gooide.

Opnieuw inspireerde het boek mij, en wilde na de zomervakantie dan ook even flink de bezem door mijn werkzaamheden halen. Een goed moment voor een HELWEEK.

“implementeren” de enige manier is om een ervaring rijker te worden, dus gas erop en gaan…………..